top of page
Pegasus Uitvaartverzorging: begrip en compassie

Het regelen van een uitvaart bij Pegasus Uitvaartzorg

Het regelen van een uitvaart brengt veel zaken met zich mee. Het is een periode waarin je veel op je af krijgt. Bij Pegasus Uitvaartzorg begrijpen we dat en willen we je graag helpen. Deze checklist geeft een overzicht van de zaken die geregeld moeten worden bij het regelen van een uitvaart, zodat je houvast hebt in deze moeilijke tijd.

1. Directe stappen na het overlijden

Na het overlijden van je dierbare zijn er enkele stappen die je zo snel mogelijk moet zetten:

  1. Informeer jouw huisarts (of behandelend arts bij overlijden in het ziekenhuis, verpleeghuis of verzorgingshuis).

  2. Breng je naasten op de hoogte.

  3. Meld het overlijden bij Pegasus Uitvaartzorg op telefoonnummer 043 – 365 46 66 of  046 – 435 06 88 (24 uur per dag, 7 dagen per week).

 

Wij zullen je vragen of je de opbaring thuis of in een uitvaartcentrum wenst. Als je meer informatie wilt, kun je rustig verder lezen over wat er allemaal gedaan moet worden bij een overlijden.

2. Administratieve zaken om te regelen

Naast de uitvaart zijn er ook andere administratieve zaken die geregeld moeten worden. Denk aan het volgende:

  • Melding van overlijden bij de gemeente waarin je dierbare is overleden, evenals bij banken en verzekeraars.

  • Controleer of je dierbare een uitvaartverzekering heeft afgesloten (bij Pegasus Uitvaartzorg kunnen we de uitvaart ook verzorgen zonder verzekering).

  • Zeg abonnementen en lidmaatschappen op.

  • Regelen van de financiële afhandeling van de uitvaart.

  • Je kunt deze meldingen zelf doen, maar je kunt ze ook laten doen door een uitvaartverzorger. Als je de uitvaart regelt bij Pegasus Uitvaartzorg, regelen wij dit automatisch voor je.

 

3. Neem contact op met de uitvaartverzorger

Samen met een uitvaartverzorger van Pegasus Uitvaartzorg kun je de uitvaart zorgvuldig vormgeven, zodat je afscheid kunt nemen op een manier die past bij je dierbare. Met meer dan 25 jaar ervaring in het verzorgen van uitvaarten weten onze uitvaartverzorgers precies wat erbij komt kijken. Ze kunnen je helpen bij elke stap in het proces, op weg naar een mooi afscheid.

 

4. De wensen van de overledene

Als jij de uitvaart regelt, is het belangrijk om te weten wat de wensen waren van je dierbare. Bij Pegasus Uitvaartzorg bieden we hulp bij het vastleggen van uitvaartwensen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een wensenboekje of tijdens een gesprek met een uitvaartspecialist.

 

5. Begraven of cremeren

Als je de uitvaart van je geliefde regelt, sta je voor een van de eerste keuzes: begraven of cremeren? Hoewel traditioneel gezien de meeste Nederlanders voor begraven kozen, geeft nu meer dan 65% de voorkeur aan cremeren. Als er geen specifieke wens is geuit door de overledene, ligt de beslissing bij jou en eventuele andere nabestaanden. We begrijpen dat dit een lastige keuze kan zijn, daarom staan we klaar om je hierbij te helpen.

 

Begraven

Mensen kiezen vaak voor begraven omdat nabestaanden dan een speciale plek hebben om naartoe te gaan, om hun geliefde te herdenken en samen herinneringen op te halen. Het is ook mogelijk om een urn te begraven. Je kunt meer informatie vinden over begraven en wat erbij komt kijken.

 

Cremeren

Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor crematie. Sommigen zien het als een mooie manier om de herinnering aan hun dierbare levend te houden door de as te verwerken in een sieraad of tatoeage. Anderen beschouwen het verstrooien van de as als een passend afscheidsritueel. Voor sommigen heeft cremeren de voorkeur omdat ze hun nabestaanden niet willen belasten met het onderhouden van een graf. Bovendien zijn er geen grafkosten verbonden aan cremeren.

 

6. Vaststellen van de datum en locatie van de uitvaart

Als je wilt dat zoveel mogelijk nabestaanden aanwezig kunnen zijn, is het belangrijk om zo snel mogelijk na het overlijden de datum en locatie van de uitvaart te bepalen. Wettelijk gezien mag de uitvaart uiterlijk zes werkdagen na het overlijden plaatsvinden

 

Datum

De uitvaart mag niet eerder dan 36 uur na het overlijden plaatsvinden, maar ook niet later dan zes werkdagen na het overlijden van je geliefde. Er zijn bepaalde zaken waarmee je rekening moet houden bij het bepalen van de juiste datum. In sommige gevallen is het mogelijk om de uitvaart eerder dan 36 uur na het overlijden te laten plaatsvinden, bijvoorbeeld bij een islamitische uitvaart. We zullen dan een verzoek indienen bij de gemeente om dit te regelen. Mocht het om bepaalde redenen niet mogelijk zijn om de uitvaart binnen zes werkdagen te laten plaatsvinden, dan zullen wij dit afstemmen met de betrokken instanties. Over het algemeen streven we ernaar om de begrafenis te laten plaatsvinden wanneer de familie dat wenst.

 

Locatie

Waar wil je afscheid nemen van je geliefde? Kies je voor een crematorium of een locatie die een speciale betekenis had voor jou en/of je geliefde? We helpen je graag bij het vinden van de meest geschikte locatie.

 

7. Rouwbezoek

Bij Pegasus Uitvaartzorg begrijpen we dat het ontvangen van rouwbezoek een troostende werking kan hebben. Het is een moment waarop je steun kunt vinden en je emoties kunt delen met familie en vrienden. We staan voor je klaar om samen met jou te beslissen of je rouwbezoek wilt ontvangen en zo ja, waar en wanneer. Of je nu kiest voor een thuisopbaring of een van onze rouwcentra, en of je de bezoekmomenten doorlopend of op vaste tijden wilt organiseren, onze uitvaartverzorger regelt het precies zoals jij het wenst.

8. Rouwdrukwerk

Het samenstellen van rouwdrukwerk is vaak een belangrijk onderdeel van het verwerkingsproces. Het biedt de mogelijkheid om de rouwbrief, rouwkaart en/of rouwadvertentie persoonlijk te maken en zo aan te sluiten bij de wensen van je dierbare. Samen met onze uitvaartverzorger kun je het rouwdrukwerk opstellen. We hebben verschillende voorbeelden ter inspiratie, zodat je een versie kunt creëren die echt past bij je dierbare.

 

9. Een kist kiezen

Bij het kiezen van een grafkist houden we rekening met zowel het karakter van je dierbare als de financiële mogelijkheden. Ons assortiment bestaat uit kwalitatieve grafkisten van diverse materialen. Het zijn massief houten kisten, geselecteerd op basis van kwaliteit en met oog voor het milieu. We bieden ook de mogelijkheid om te kiezen voor een opbaarplank, zodat je dierbare tijdens de laatste dagen voor de begrafenis en tijdens de dienst nog dichtbij voelt.

 

10. Bloemen kiezen

Bloemen kunnen veel betekenen, zowel tijdens het leven als tijdens een uitvaart. Bij Pegasus Uitvaartzorg begrijpen we de symbolische waarde van bloemen en hoe ze een uitvaart een extra persoonlijke invulling kunnen geven. Samen met jou kunnen we de keuze voor bepaalde bloemen bespreken, waarmee je iets kunt zeggen over het karakter of het leven van je dierbare. Of je nu specifieke boeketten of kransen wenst, wij helpen je graag bij het maken van een passende bloemenkeuze.

11. Rouwvervoer

Bij Pegasus Uitvaartzorg begrijpen we dat het overbrengen van je dierbare naar het uitvaartcentrum of de locatie van de uitvaartdienst een waardevol moment is. We hechten dan ook veel belang aan een respectvol en passend vervoer. Naast de meer traditionele rouwauto bieden we ook diverse alternatieven aan, zoals een rouwkoets, bakfiets, motor met zijspan of zelfs het gebruik van een eigen voertuig. Samen bespreken we de mogelijkheden en zorgen we ervoor dat het vervoer aansluit bij de wensen voor een persoonlijk afscheid.

12Catering

Na de uitvaart is het waardevol om samen herinneringen op te halen en na te praten met familie en vrienden. Bij Pegasus Uitvaartzorg hebben we sfeervolle ontmoetingsruimtes op onze uitvaartlocaties, waar we een gevarieerd aanbod aan eten en drinken verzorgen. We bieden voldoende mogelijkheden om de catering persoonlijk en passend te maken, zodat de genodigden in een warme omgeving samen kunnen zijn.

 

13. Invulling van de afscheidsbijeenkomst

Het organiseren van een afscheidsbijeenkomst vraagt om aandacht en zorgvuldigheid. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Onze ervaren uitvaartverzorgers denken graag met je mee over een invulling die volledig past bij je dierbare. Om ervoor te zorgen dat je aan alles hebt gedacht, hebben we een lijstje met onderwerpen samengesteld.

 

Kistdragers

Het kiezen van kistdragers is een belangrijke beslissing op weg naar de afscheidsbijeenkomst. Zij dragen de verantwoordelijkheid voor het laatste stukje naar het definitieve afscheid.

 

Gedichten

Soms schrijven nabestaanden zelf een gedicht, terwijl andere momenten vragen om een bestaand gedicht of songtekst die perfect de emoties of het karakter van je dierbare weergeeft. We hebben een aantal gedichten verzameld die kunnen worden gebruikt voor rouwdrukwerk en de uitvaartdienst, en ze kunnen dienen als inspiratie voor het creëren van een persoonlijke sfeer.

 

Foto's selecteren

Het tonen van foto's tijdens de uitvaartdienst geeft letterlijk en figuurlijk een beeld van het leven van je dierbare. Het selecteren van foto's maakt deel uit van het rouwproces, waarbij herinneringen worden opgehaald en gesprekken worden gestimuleerd. Als je de foto's aanlevert voor een presentatie, zorgen wij ervoor dat ze op een mooie manier aan de gasten worden getoond tijdens de dienst. We kunnen ook de creatie van de fotopresentatie op ons nemen, tegen een bijbehorende vergoeding.

Video's selecteren

In de moderne tijd worden veel momenten vastgelegd op video met behulp van smartphones. Ook deze video's kunnen een persoonlijke en passende toevoeging zijn aan de uitvaart. Lever de videobestanden in mp4-formaat aan bij de uitvaartverzorger, zodat ze tijdens de dienst kunnen worden afgespeeld.

 

Muziek selecteren

Muziek speelt een belangrijke rol bij het verwerken van rouw. Daarom wordt er tijdens uitvaartdiensten muziek afgespeeld die aansluit bij de voorkeuren van de overledene of waarvan de songteksten iets betekenisvols zeggen over die persoon. Bij Pegasus Uitvaartzorg helpen we je graag bij het samenstellen van de muziekselectie, zodat elk liedje of muziekstuk tijdens de dienst de aandacht krijgt die het verdient.

14. Condoleance en samenzijn na afloop

Bij Pegasus Uitvaartzorg begrijpen we dat een condoleance na afloop vaak extra steun biedt aan nabestaanden. Het is een moment waarop mensen samenkomen om hun medeleven te tonen. Hoewel het vaak gekozen wordt, is het niet verplicht. De nabestaanden bepalen zelf of en hoe ze dit willen organiseren. Veel mensen kiezen ervoor om tijdens dit samenzijn ook een hapje en drankje te serveren. Wij kunnen de catering voor deze gelegenheid verzorgen, indien gewenst.

16. Nazorg na de uitvaart

Na de uitvaart zijn er nog diverse zaken die je als nabestaande moet regelen. Bij Pegasus Uitvaartzorg staan we graag voor je klaar om je hierbij te helpen.

Grafsteen of asbestemming

Bij een begrafenis kun je na afloop een steenhouwer kiezen die de grafsteen maakt en plaatst. Houd er rekening mee dat er meestal enkele maanden zitten tussen het geven van de opdracht en de daadwerkelijke plaatsing. Bij een crematie moet je beslissen waar de as bewaard of verstrooid zal worden; dit wordt de asbestemming genoemd.

Herinneringsproducten

Ondanks het verlies kun je je dierbare nog steeds bij je dragen, zowel in gedachten als met een van onze herinneringsproducten. Sommige van deze producten kunnen de as van je dierbare bevatten.

 

Nabestaandenzorg

Bij Pegasus Uitvaartzorg bieden we nabestaandenzorg, een ondersteunende dienst speciaal voor nabestaanden na de uitvaart. Met nuttige tips en praktische hulp helpen we je bij het oppakken van het leven na het verlies. We kunnen samen met jou en je broers en/of zussen praten over uitdagende kwesties, zoals het afhandelen van de nalatenschap. We kunnen je ook helpen herinneren aan eenvoudige zaken die vaak over het hoofd worden gezien, zoals het opzeggen van abonnementen en verzekeringen.

 

Afhandelen na de uitvaart

Na de uitvaart bevind je je nog midden in het rouwproces, maar er zijn enkele belangrijke financiële en juridische zaken die afgehandeld moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan het opheffen van bankrekeningen. In gevoelige situaties, zoals het regelen van gezag en voogdij over minderjarigen, kunnen er extra zorgen ontstaan voor een achtergebleven ouder. Tijdens deze moeilijke periode kan thuiszorg ondersteuning bieden, en ook hierbij kunnen wij je helpen door aan deze en andere zaken te herinneren.

Waarom kiezen voor Pegasus Uitvaartzorg?

check-mark.png

Een persoonlijke en nabije aanpak

check-mark.png

Ruimte voor ieders unieke wensen

check-mark.png

Hoog klanttevredenheidscijfer

Verken de Emotie van een Uitvaart..

Ervaar onze beloftes in een gratis gesprek en stel direct uw vragen

bottom of page