top of page
 • Foto van schrijverPegasus Uitvaartzorg

Wat is duurder? begraven of cremeren?

Bij het plannen van een uitvaart komen er veel vragen op je af. Een van de meest voorkomende vragen is: wat is duurder, begraven of cremeren? Beide opties hebben hun eigen kostenstructuren en kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. In deze blogpost gaan we dieper in op de kosten van zowel begraven als cremeren, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.

crematie of begraven

Begraven: wat zijn de kosten?


Begraafplaatskosten

De grootste kostenpost bij een begrafenis zijn vaak de begraafplaatskosten. Deze kunnen variëren afhankelijk van de begraafplaats en het type graf dat u kiest. In Nederland kunt u de volgende kostenposten verwachten:


 • Aankoop van een graf: De kosten voor de aankoop van een graf kunnen sterk variëren. Voor een eenvoudig graf op een gemeentelijke begraafplaats kunnen de kosten beginnen bij enkele honderden euro's. Echter, voor een familiegraf of een graf op een particuliere begraafplaats kunnen de kosten oplopen tot enkele duizenden euro's. De locatie van de begraafplaats speelt hierbij een grote rol; graven in stedelijke gebieden zijn vaak duurder dan die in landelijke gebieden.

 • Grafrechten: Grafrechten zijn de kosten voor het recht om een graf te gebruiken voor een bepaalde periode, meestal 10 tot 20 jaar. Deze kosten kunnen variëren van enkele honderden tot duizenden euro's, afhankelijk van de duur van de rechten en de specifieke begraafplaats. Na afloop van de periode kunnen deze rechten vaak verlengd worden tegen een extra vergoeding.

 • Onderhoudskosten: Begraafplaatsen rekenen vaak een jaarlijkse vergoeding voor het onderhoud van het graf en de omgeving. Deze kosten dekken zaken zoals het maaien van het gras, het schoonhouden van de paden en het onderhouden van de beplanting. De jaarlijkse onderhoudskosten kunnen variëren van enkele tientallen tot honderden euro's per jaar.

begrafenis of crematie

Overige kosten

Naast de kosten voor de begraafplaats zijn er nog andere kosten verbonden aan een begrafenis. Deze kunnen ook aanzienlijk variëren afhankelijk van uw keuzes:


 • Kist: De prijs van een kist varieert sterk, afhankelijk van het materiaal en de afwerking. Een eenvoudige houten kist kan ongeveer 500 euro kosten, terwijl een luxueuze kist van duur hout of met extra decoraties duizenden euro's kan kosten. Er zijn ook ecologische opties beschikbaar, zoals kisten van bamboe of wilg, die vaak in een middensegment qua prijs vallen.

 • Grafsteen: De kosten van een grafsteen hangen af van het materiaal (bijvoorbeeld marmer, graniet, of natuursteen) en de bewerking (zoals graveren, polijsten en het toevoegen van afbeeldingen). Een eenvoudige grafsteen kan ongeveer 1.500 euro kosten, terwijl een grote, gedetailleerde steen 5.000 euro of meer kan kosten. Het plaatsen van de grafsteen brengt vaak ook extra kosten met zich mee.

 • Uitvaartdienst: De kosten voor de uitvaartdienst omvatten veel verschillende aspecten. Dit kan onder meer de huur van de locatie, de diensten van de uitvaartleider, het drukwerk voor rouwkaarten, bloemenarrangementen, en het vervoer van de overledene (zoals een rouwauto) omvatten. Deze kosten kunnen variëren van 1.500 tot 6.000 euro, afhankelijk van de omvang en luxe van de dienst. Het is ook mogelijk om speciale verzoeken, zoals muzikale optredens of videoherdenkingen, toe te voegen, wat extra kosten met zich mee kan brengen.


Totale kosten

Wanneer u alle kostenposten bij elkaar optelt, kunnen de totale kosten voor een begrafenis in Nederland variëren van ongeveer 7.000 tot 15.000 euro. Deze schatting hangt sterk af van de keuzes die u maakt en de specifieke wensen voor de begrafenis. Het is belangrijk om deze kosten zorgvuldig te overwegen en te bespreken met familie en eventueel een uitvaartplanner om ervoor te zorgen dat u een passend en waardig afscheid kunt organiseren.


Cremeren: wat zijn de kosten?


Crematoriumkosten

De kosten voor het crematorium vormen een belangrijke factor bij een crematie. Deze kosten omvatten vaak:


 • Crematie: De kosten voor de daadwerkelijke crematie variëren meestal tussen de 500 en 1.500 euro. Deze prijs is afhankelijk van het crematorium en de regio. Sommige crematoria bieden ook extra diensten aan, zoals het bijwonen van de crematie door familieleden, wat extra kosten met zich mee kan brengen.

 • Urn en asbestemming: Na de crematie wordt de as van de overledene in een urn geplaatst. Een eenvoudige urn kan enkele tientallen euro's kosten, terwijl luxere urnen, gemaakt van hoogwaardige materialen zoals keramiek of marmer, honderden euro's kunnen kosten. Daarnaast kunnen er extra kosten zijn voor de bestemming van de as, zoals het plaatsen van de urn in een columbarium, het verstrooien van de as op een speciale locatie, of het begraven van de urn in een urnenveld.


Overige kosten

Net als bij een begrafenis zijn er bij een crematie ook andere kostenposten om rekening mee te houden:


 • Kist: Hoewel vaak wordt gekozen voor een eenvoudige kist bij een crematie, kunnen de kosten variëren van 300 tot 1.000 euro. De prijs hangt af van het materiaal en de afwerking van de kist.

 • Uitvaartdienst: De kosten voor de uitvaartdienst, inclusief de ceremonie, bloemen, rouwkaarten en vervoer, kunnen variëren van 1.500 tot 6.000 euro. Deze kosten zijn vergelijkbaar met die bij een begrafenis en hangen af van de omvang en luxe van de dienst. Extra diensten, zoals live muziek of een videoherdenking, kunnen de kosten verhogen.


begrafenis of crematie

Totale kosten

Wanneer u alle kostenposten bij elkaar optelt, liggen de totale kosten voor een crematie in Nederland meestal tussen de 4.000 en 9.000 euro. Deze schatting is afhankelijk van de keuzes die u maakt en de specifieke wensen voor de crematie. Het is belangrijk om deze kosten zorgvuldig te overwegen en te bespreken met familie en eventueel een uitvaartplanner om ervoor te zorgen dat u een passend en waardig afscheid kunt organiseren.


Begraven of cremeren

Hoewel cremeren over het algemeen goedkoper is dan begraven, is het belangrijk om te overwegen wat voor u en uw familie het beste voelt. Beide opties hebben hun eigen unieke kosten en kunnen worden aangepast aan uw wensen en budget. Door een goed inzicht te krijgen in de kosten en de factoren die deze beïnvloeden, kunt u een weloverwogen keuze maken die past bij uw wensen en financiën.


Bij Pegasus staan we klaar om je te helpen met alle aspecten van de uitvaartplanning, of u nu kiest voor begraven of cremeren. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en persoonlijke begeleiding.

5 weergaven

Comments


bottom of page