Welke instanties moet je direct informeren bij een overlijden?
- Pegasus Uitvaartzorg
- 4 dagen geleden
- 3 minuten om te lezen
Het overlijden van een dierbare brengt niet alleen emotioneel verdriet met zich mee, maar ook een reeks administratieve verplichtingen. Het is essentieel om direct na het overlijden bepaalde instanties te informeren om juridische en financiële zaken correct af te handelen bij een overlijden. In deze blog bespreken we welke instanties u onmiddellijk op de hoogte moet stellen bij een overlijden.
Gemeentelijke Basisadministratie (GBA)
Na het overlijden dient u aangifte te doen bij de burgerlijke stand van de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden. Dit kan vaak door de uitvaartondernemer worden verzorgd, maar u kunt dit ook zelf doen. De gemeente registreert het overlijden in de Basisregistratie Personen (BRP), waardoor andere overheidsorganisaties automatisch op de hoogte worden gebracht.
Sociale Verzekeringsbank (SVB)
De SVB wordt door de gemeente geïnformeerd over het overlijden. Zij zijn verantwoordelijk voor uitkeringen zoals de Algemene nabestaandenwet (Anw). Als nabestaande kunt u mogelijk in aanmerking komen voor een nabestaandenuitkering. Het is raadzaam om contact op te nemen met de SVB om te informeren naar uw rechten en plichten.
Uitkeringsinstanties (UWV)
Indien de overledene een uitkering ontving van het UWV, zoals WW, WIA of WAO, wordt het UWV automatisch op de hoogte gesteld na de aangifte van overlijden. Het is echter verstandig om zelf ook contact op te nemen met het UWV om zeker te zijn van een correcte afhandeling.
Belastingdienst
De Belastingdienst ontvangt automatisch bericht van het overlijden. Zij sturen vervolgens een F-biljet voor de laatste aangifte inkomstenbelasting en een aangifteformulier voor eventuele erfbelasting. Het is belangrijk om deze aangiftes tijdig en correct in te dienen om eventuele boetes of rente te voorkomen.

Banken en financiële instellingen
Bankrekeningen van de overledene worden niet automatisch geblokkeerd. U dient zelf de betreffende banken te informeren over het overlijden. Hiervoor is vaak een overlijdensakte nodig. De bank kan u informeren over de verdere procedure, zoals het deblokkeren van rekeningen en het afhandelen van lopende betalingen.
Verzekeringsmaatschappijen
Informeer alle verzekeringsmaatschappijen waarbij de overledene polissen had lopen, zoals levensverzekeringen, uitvaartverzekeringen, inboedelverzekeringen en autoverzekeringen. Zij kunnen u informeren over eventuele uitkeringen of de beëindiging van polissen.
Pensioenfondsen
Neem contact op met de pensioenfondsen waarbij de overledene was aangesloten. Er kan recht zijn op een nabestaandenpensioen. Het is belangrijk om dit tijdig te melden om aanspraak te maken op eventuele uitkeringen.
Werkgever
Stel de werkgever van de overledene op de hoogte van het overlijden. Zij kunnen u informeren over zaken zoals loonbetalingen, vakantiegeld en eventuele overlijdensuitkeringen. Ook kunnen zij ondersteuning bieden bij het afhandelen van administratieve zaken.
Woningbouwvereniging of hypotheekverstrekker
Indien de overledene in een huurwoning woonde, dient u de woningbouwvereniging of verhuurder te informeren. Bij een koopwoning is het belangrijk om de hypotheekverstrekker op de hoogte te stellen. Zij kunnen u informeren over de verdere stappen met betrekking tot de woning.
Overige abonnementen en lidmaatschappen
Zorg ervoor dat u abonnementen en lidmaatschappen van de overledene opzegt. Denk hierbij aan tijdschriften, verenigingen, goede doelen en andere periodieke verplichtingen. Dit voorkomt onnodige kosten in de toekomst.
Samenvatting welke instanties je moet informeren bij een overlijden:
Het tijdig informeren van de juiste instanties na een overlijden is cruciaal om financiële en juridische complicaties te voorkomen. Hoewel sommige overheidsinstanties automatisch op de hoogte worden gesteld na de aangifte van overlijden, is het belangrijk om zelf proactief andere betrokken partijen te informeren. Dit zorgt voor een soepele afhandeling van de nalatenschap en voorkomt onnodige zorgen in een toch al moeilijke tijd.
Heeft u vragen of wilt u direct hulp? Neem contact met ons op, wij staan 24/7 voor u klaar.
Comments